Ontruimingsplattegrond laten maken?

Voorbeeld ontruimingsplattegrond

Vaste prijs per verdieping!

 • Opzetten concept plattegronden
 • Opname op locatie
 • Doornemen plattegronden met de klant
 • Opstellen definitieve plattegronden
 • Uitgeprinte plattegronden in A3 formaat

Een ontruimingsplattegrond of vluchtwegplattegrond geeft werknemers en bezoekers informatie en instructies bij calamiteiten. Dit is één van de belangrijkste voorzieningen van het ontruimingsplan met brand- en veiligheidsmiddelen en vluchtroutes zodat men veilig het gebouw kan verlaten. Maar is dit ook verplicht voor uw bedrijf? En mag u dit naar eigen wens en stijl maken? In dit artikel staat alle informatie over ontruimingsplattegronden.

Wat is een ontruimingsplattegrond?

Een ontruimingsplattegrond is een plattegrond van het gebouw waar degene zich bevindt en met de vluchtroutes aangegeven in geval van calamiteiten. Andere benamingen hiervoor zijn vluchtwegplattegrond of evacuatieplattegrond. Het Bouwbesluit 2012 verplicht dit bij gebouwen waar een brandmeldinstallatie aanwezig is en deze moet voldoen aan verschillende eisen. Ook is er vanuit de Arbowet een zorgplicht om voorzieningen te treffen wanneer er bezoekers of klanten in het pand komen. Ontruimingsplattegronden horen ook op zichtbare plaatsen gehangen te worden zodat het voor iedereen duidelijk is op het moment dat het gebouw ontruimd dient te worden.

Wat staat er op een ontruimingsplattegrond?

Voor de medewerkers en bezoekers van het gebouw is het belangrijk om de beste route naar de nooduitgangen te vinden. Dit staat dan ook vermeldt op het ontruimingsplattegrond samen met locaties waar brandblusmiddelen, veiligheidsmiddelen en brandmeldinstallatie bevinden. Ook staat er een verzamelplaats aangegeven waar iedereen zich hoort te melden.

Tevens staan er aanvullende veiligheidsinstructies met wat u het beste kan doen bij brand, ongevallen of ontruiming. En telefoonnummers extern en intern in het geval van calamiteiten. Ter verduidelijking staat er een legenda met de symbolen die op de vluchtwegplattegrond gebruikt worden.

Ontruimingsplattegrond in Engels
Voorbeeld van een ontruimingsplattegrond

Ontruimingsplattegronden laten maken

Het opstellen van een ontruimingsplattegrond moet aan verschillende wetten, eisen en verplichtingen voldoen. Het beste is altijd om deze vluchtwegplattegrond te laten maken door een expert die kennis heeft over al deze normen en eisen.

Dit is belangrijk omdat de richtlijnen die gegeven worden niet afgeweken mag worden. Neem geen risico op afwijkingen omdat dit grote gevolgen kan hebben, zowel wettelijk gezien of in geval van calamiteiten.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan!

Waarom kiezen voor Adviesbureau Kole?

De ontruimingsplattegronden die wij opstellen voldoen aan alle eisen, normen en wetten vanuit de actuele NEN-normen. Doordat wij dagelijks hiermee bezig zijn blijven wij up-to-date en hebben de juiste middelen in bezit.

Wilt u een ontruimingsplattegrond laten maken door een specialist dan bent u bij ons op het goede adres. Wij hebben jarenlang ervaring met het ontwerpen van deze plattegronden en hebben ruime kennis van de gestelde NEN normen, wet- en regelgeving. Naast dat wij flexibel en transparant zijn in onze werkwijze bieden wij deze dienst ook aan voor een betaalbare prijs.

Wij werken met een goede planning met snelle afhandeling en blijven tevens flexibel. Na ontvangst van de offerte aanvraag krijgt u binnen 1 werkdag antwoord van ons.

Na de opname op locatie leveren wij de definitieve plattegronden binnen enkele werkdagen op. Zo kunt u deze beoordelen en goedkeuren voor oplevering.

Ontruimingsplattegronden kunnen wij opstellen en leveren door heel Nederland. Het kantoor van Adviesbureau Kole is gevestigd te Tholen, Zeeland. Wij zijn voornamelijk actief in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Maar door onze scherpe prijs en professionaliteit krijgen wij ook regelmatig aanvragen voor offertes en levering van ontruimingsplattegronden in andere provincies.

Wij hanteren een vaste prijs voor het maken van een ontruimingsplattegrond. Zo weet u vooraf wat de kosten zijn om een ontruimingsplattegrond te laten opstellen. De bedragen zijn inclusief opname op locatie.

Onze werkwijze

Concept

Wanneer u de offerte geaccepteerd heb kunnen wij een concept ontruimingsplattegrond maken aan de hand van bouwtekeningen.

Opname

Eén van onze adviseurs komt langs om de actuele situatie te bekijken. Vaak zijn er ruimtes, verhuizingen of obstakels niet zichtbaar op het concept.

Definitief

Dit nemen wij op in onze inventarisatie zodat er een definitieve ontruimingsplattegrond gemaakt kan worden.

Oplevering

Na goedkeuring van uw kant kunnen wij de oplevering digitaal of uitgeprint in A3 formaat toesturen. Of heeft u het liever al in een kliklijst? Dan is dit ook mogelijk!

Is een ontruimingsplattegrond verplicht?

In de Arbowet en Bouwbesluit 2012 staat beschreven dat elk gebouw voorzieningen hoort te hebben zodat de aanwezigen ten tijde van calamiteiten en nood het gebouw veilig kunnen verlaten. Het Bouwbesluit 2012 verplicht ook een ontruimingsplattegrond bij gebouwen waar een brandmeldinstallatie aanwezig is.

Of een brandmeldinstallatie verplicht is hangt af van de gebruiksfunctie van het gebouw, vloeroppervlak, aantal verdiepingen en hoogte. De Arbowet geeft een zorgplicht aan eigenaren van het pand om alles voor medewerkers en bezoekers te regelen. Hieronder vallen ook het plaatsen van ontruimingsplattegronden.

Wat zijn de eisen en normen?

De eisen waaraan een ontruimingsplattegrond moet voldoen worden omschreven in de NEN-normen. Met deze wettelijke eisen is het mogelijk om in één oogopslag te zien waar u zich bevindt en hoe de vluchtwegen lopen om zo bij de nooduitgangen te komen. Er mag niet worden afgeweken van de regelgeving maar het is soms mogelijk om een aanvulling te geven die past bij uw huisstijl.

Een aantal NEN-normen hebben te maken met het ontruimingsplan waar het ontruimingsplattegrond onderdeel van is. Een ontruimingsplan is altijd maatwerk en behoort aan verschillende normen, wetten, eisen en verplichtingen te voldoen.

Hieronder volgen verschillende eisen waaraan een ontruimingsplattegrond dient te voldoen:

 • Een ontruimingsplattegrond moet in kleur afgedrukt te worden. Er mogen alleen bepaalde kleurcodes gebruikt worden wat wettelijk verplicht is. Andere kleuren zijn verboden omdat dit de leesbaarheid vermindert.
 • De symbolen die gebruikt worden horen gelijk te zijn als omschreven in NEN 3011.
 • De huidige locatie waar de aanwezige zich bevindt moet worden aangegeven.
 • De plattegrond moet goed leesbaar zijn en met de juiste richtingen weergegeven worden.
 • Vluchtroutes moeten duidelijk aangegeven zijn. Zowel horizontaal en verticaal mocht dit relevant zijn.
 • De locatie van brandblusmiddelen, veiligheidsmiddelen, nooduitgangen maar ook obstakels moeten aanwezig zijn.
 • Instructies over BHV, of wat te doen bij brand, ongevallen of ontruiming moeten weergegeven worden.
 • De ontruimingsplattegronden moeten ten alle tijden up-to-date zijn en op goed zichtbare plaatsen worden opgehangen.

Dit zijn de NEN normen die betrekking hebben op het ontruimingsplattegrond of het ontruimingsplan. Zo kunt u in de norm NEN 8112 stappen vinden om onder andere een ontruimingsplan op te zetten. Andere NEN normen behoren tot het ontwerpen van een plattegrond:

 • NEN 1414, beschrijving over de weergave van vluchtwegen en veiligheidsvoorzieningen.
 • NEN 3011, voorschriften voor veiligheidskleuren en ontwerpprincipes.
 • NEN-EN-ISO 7010, beschrijving van symbolen en pictogrammen als veiligheidstekens.
 • NEN 8112, Opzetten van bedrijfsnoodorganisatie waar een ontruimingsplan en plattegrond onderdeel van is.

Voorbeeld van een ontruimingsplattegrond

Een ontruimingsplattegrond is een duidelijk overzicht waarop de belangrijkste informatie staat tijdens calamiteiten. De vluchtroute en nooduitgangen met symbolen van locaties van brand-, en veiligheidsmiddelen en verzamelplaats.

Het is verplicht om de locatie van de lezer weer te geven zodat er genoeg informatie is om het gebouw veilig te verlaten. De betekenis van de symbolen staat in de legenda die aan de zijkant te vinden.

Aan de zijkant staan instructies en een legenda met de betekenis van de gebruikte pictogrammen. Sommige hiervan staan altijd op de plattegrond maar er zijn ook iconen die afhankelijk zijn van de brand- en veiligheidsmiddelen die aanwezig zijn. Deze symbolen kunnen op de plattegronden staan:

 • Brandblusmiddelen: Blusdeken, brandslanghaspel, (hand)brandblusser
 • Brandmeldinstallaties
 • Brandwerende scheidingen
 • Hoofdingang
 • (Nood)uitgangen
 • Schakelkast Electra
 • Veiligheidsmiddelen: AED, bedrijfshulpverlening, EHBO trommel, oogspoelfles, zuurstof fles
 • Verzamelplaats
 • Vluchtroute
Ontruimingsplattegrond legenda
Dit is een deel van alle symbolen die op de plattegrond kunnen staan.

Ons team heeft ervaring met het maken van een ontruimingsplattegrond van verschillende soorten gebouwen waaronder een kinderopvang of kinderdagverblijf, basisschool tot hotel, winkels en kantoorpanden en fabrieken of complete bedrijventerreinen. Voor meer informatie of voorbeelden kunt u altijd contact opnemen.

Hiernaast staat een ontruimingsplattegrond van een school die wij recent gemaakt hebben. Een duidelijk overzicht waar degene zich bevindt met vluchtroutes voor de gehele verdieping. Ook staan er instructies op over hoe te handelen bij BHV, brand, ongevallen en ontruiming.

Voorbeeld ontruimingsplattegrond school
Een ontruimingsplattegrond van een school.

Ontruimingsplattegrond zelf maken

Het is niet verplicht om een ontruimingsplattegrond te laten maken door een specialist. Soms wordt er voor gekozen om zelf een plattegrond te maken. Het is wel belangrijk dat u wel de regelgeving en wetten volgt die gelden voor een vluchtwegenplattegrond. Mocht u aan het overwegen zijn om zelf de ontruimingsplattegronden te tekenen, dan is het goed om rekening te houden met een aantal punten.

 • Voldoen aan NEN-normen. De ontruimingsplattegronden moeten voldoen aan de eisen die in de NEN-normen staan. Om inzicht te krijgen kunt u deze aanschaffen op NEN.nl. Elke norm bestaat uit vele pagina’s wat tijd kost om door te nemen. Daarnaast kost het honderden euro’s om alle normen te kopen.
 • Ontruimingsplattegronden tekenen. Om de plattegronden te tekenen kunt u verschillende software en tekenprogramma’s te gebruiken. Deze kunnen vrij prijzig zijn maar veelgebruikte programma’s zoals Autocad of Microsoft Visio hebben gratis testversies tot 30 dagen.
 • Zelf tekenen maakt de kans op afwijkingen groter en is het mogelijk dat dit ook aansprakelijk kan worden gesteld in geval van calamiteiten, zeker bij letsel. Een kleine afwijking kan kan ervoor zorgen dat deze niet voldoet aan wettelijke verplichtingen en/of heeft het gevolgen in geval van calamiteiten of bij jaarlijkse controle.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan!

U ontvangt binnen 1 werkdag antwoord van ons!

Ontruimingsplattegronden zelf maken kan dus voornamelijk veel tijd kosten maar er komen zeker ook nog kosten bij kijken. Dit maakt het verschil door het laten opstellen door een specialist of zelf tekenen wel een stuk kleiner. Er is kennis nodig van de normen, eisen en wetten maar ook speelt ervaring bij de tekenprogramma’s een rol omdat het anders veel uren werk kost. Mochten er afwijkingen zijn dan kan dit ook veel kosten opleveren en kunnen de kosten van het ontwerpen door een specialist een stuk lager uitvallen. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend een offerte op te vragen!

Vraag & antwoord

Een ontruimingsplattegrond is onderdeel van het ontruimingsplan en geeft informatie en instructies op het moment dat er calamiteiten plaatsvinden. Het is een duidelijk overzicht waar verschillende locaties worden aangegeven samen met veilige vluchtroutes.

Overzicht van wat er op het plattegrond staat:
Huidige locatie waar de lezer zich bevindt.
Instructies over BHV, brand, ongevallen en ontruiming.
Legenda van de symbolen.
Locaties brandblusmiddelen, brandmeldinstallatie en veiligheidsmiddelen.
Nooduitgangen en vluchtroutes.
Telefoonnummers, intern of extern.
Verzamelplaats buiten het gebouw.

De ontruimingsplattegronden moeten op plaatsen gehangen worden waar werknemers en bezoekers gelegenheid hebben om zich te oriënteren. De vloeroppervlakte en verdiepingen zijn factoren die bepalen hoeveel plattegronden hiervoor nodig zijn. Dit is voor ieder gebouw verschillend maar het is belangrijk dat iedereen zich genoeg kan oriënteren. In de praktijk gaat men vaak vanuit dat er evenveel plattegronden als brandslanghaspels aanwezig zijn.
Wij adviseren altijd om een vluchtwegplattegrond op te hangen bij elke ingang, nooduitgang en brandmeldinstallatie. En op plaatsen waar veel mensen komen zoals koffieapparaat, toiletten of andere gemeenschappelijke ruimtes.

De ontruimingsplattegronden moeten opgehangen worden bij ingangen, nooduitgangen, brandmeldinstallatie en op plaatsen waar veel mensen komen. Zo is er de mogelijkheid om vooraf te oriënteren. Dit kan bijvoorbeeld in de lift zijn of in wachtruimtes zodat er gelegenheid is om deze te bekijken. Vaak zijn ze ook te vinden in de buurt van kantines bij het koffieapparaat of bij toiletten en andere gemeenschappelijke ruimtes.

Het is belangrijk dat een ontruimingsplattegrond op zichthoogte wordt opgehangen. Men gaat uit van ongeveer 160cm gemeten vanaf de grond tot het middelpunt van de plattegrond. Mocht dit niet altijd mogelijk zijn, dan kan hiervan ook iets afgeweken worden.

De symbolen en pictogrammen die op een ontruimingsplattegrond staan, zijn bedoelt om locaties weer te geven. Het geeft een duidelijk overzicht wat de vluchtroutes en waar nooduitgangen bevinden samen met locaties van onder andere brandblusmiddelen en veiligheidsmiddelen. Een legenda van deze pictogrammen zijn op deze pagina te vinden.

Wanneer u een ontruimingsplattegrond wilt laten maken in Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland of een andere provincie in Nederland, dan bent u op het goede adres. Wij zijn gevestigd in Tholen maar leveren diensten door heel Nederland van Noord tot Zuid. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Het is mogelijk om de bouwtekeningen of basisplattegronden in elk bestand aan te leveren. Het maakt niet uit of het DWG, DXF, PDF, JPG of een ander bestand is, wij accepteren alle bestanden zonder dat er extra kosten bijkomen.
Aan de hand van deze basistekeningen / bouwtekeningen maken wij een concept op die we meenemen naar locatie. Vooraf kunnen deze worden toegestuurd zodat wij de voorbereidingen kunnen treffen om de actuele situatie in kaart te brengen.

Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

U kunt contact opnemen via ons telefoonnummer: 085 760 5772. Of u kunt het onderstaande formulier invullen dan nemen we z.s.m. contact met u op!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00