Een ontruimingsplan is een plan voor een gebouw of terrein, waar de procedures in staan omschreven hoe er door de bedrijfshulpverlening (BHV) gehandeld moet worden in geval van calamiteit. Om de bedrijfshulpverlening een houvast te geven bij calamiteiten, staan de procedures beschreven in het ontruimingsplan of vluchtplan. Is dit ook verplicht voor uw gebouw? Of kunt u deze zelf maken? In dit artikel leest u alle informatie.
Wat is een ontruimingsplan?
Een ontruimingsplan is nodig om werknemers en bezoekers in het geval van calamiteiten veilig een gebouw te laten verlaten. Een ontruimingsplan kan ook bedrijfsnoodplan BHV-plan of vluchtplan worden genoemd. Het Bouwbesluit 2012 verplicht dit bij gebouwen waar een brandmeldinstallatie aanwezig is en deze moet voldoen aan verschillende eisen. Ook is er vanuit de Arbowet een zorgplicht om voorzieningen te treffen voor de werknemers en bezoekers. Onderdeel hiervan zijn de ontruimingsplattegronden die op zichtbare plaatsen gehangen moeten worden.
OntruimingsplaN nodig?
Ontruimingsplan tekstueel conform NEN 8112
Vaste prijs per locatie
Wanneer is een ontruimingsplan (wettelijk) verplicht?
In de Arbowet en Bouwbesluit 2012 staat beschreven dat elk gebouw voorzieningen hoort te hebben zodat de aanwezigen ten tijde van calamiteiten en nood het gebouw veilig kunnen verlaten.
Het Bouwbesluit 2012 verplicht ook een ontruimingsplan met ontruimingsplattegronden bij gebouwen waar een brandmeldinstallatie aanwezig is. Of een brandmeldinstallatie verplicht is in uw gebouw hangt af van de gebruiksfunctie van het gebouw, vloeroppervlak, aantal verdiepingen en hoogte.
Een ontruimingsplan kan ook verplicht gesteld worden bij grotere bedrijven waar niet altijd een brandmeldinstallatie aanwezig is. In de Arbowet en Bouwbesluit 2012 staat beschreven dat elk gebouw voorzieningen hoort te hebben. De aanwezigen moeten ten tijde van calamiteiten en nood het gebouw veilig kunnen verlaten.
Een ontruimingsplan laten maken?
Bij het opstellen van een ontruimingsplan komt veel kennis, eisen, wetten en verplichtingen kijken. Het voldoen aan alle eisen en wetgeving zorgt ervoor dat u het beste een specialist kunt inschakelen die een ontruimingsplan voor u kan opstellen. De wet- en regelgeving kan nogal eens wijzigen. Adviesbureau Kole kan indien gewenst het vluchtplan voor u up-to-date houden. Van de wetgevingen mag niet worden afgeweken waardoor het belangrijk is dit bij expert in handen te geven. Bij eventuele calamiteiten is het risico groot op afwijkingen. Dit zou voor u grote gevolgen kunnen hebben.
Ontruimingsplannen stellen wij op in heel Nederland. Het kantoor van Adviesbureau Kole is gevestigd te Tholen, Zeeland. Voornamelijk zijn wij actief in zuidwest Nederland in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Doordat we goede prijzen en professionaliteit hebben krijgen wij ook regelmatig aanvragen voor offertes en levering van ontruimingsplan in heel Nederland.
Wilt u een ontruimingsplan laten maken door specialist dan bent u ons op het goede adres. Wij hebben jarenlang ervaring met het ontwerpen van deze plannen en hebben ruime kennis van de gestelde NEN normen, wet- en regelgeving. Naast dat wij flexibel en transparant zijn in onze werkwijze bieden wij deze dienst ook aan voor een betaalbare prijs.
Wij maken ontruimingsplannen voor alle soorten branches zoals kinderdagverblijven, kantoorpanden, scholen, bedrijfsterreinen en nog veel meer. Ook voor uw woning kunnen wij een eenvoudig plan ontwikkelen. Vaak wordt een ontruimingsplan voor thuis een vluchtplan genoemd. Dit vluchtplan kan u natuurlijk ook zelf maken. Ook dan is de NEN 8112 een goed leidraad als voorbeeld voor een vluchtplan.
Waarom kiezen voor adviesbureau Kole?
- Voldoet aan alle eisen, normen en wetten.
- Veel kennis en ervaring
- Betrouwbaar en persoonlijk contact
- Snel en flexibel
- Lage kosten dankzij efficiënt werken
Wat zijn de kosten?
Wij hanteren een vaste prijs voor het maken van een ontruimingsplan. Zo weet u van te voren wat de kosten zijn van het opstellen. Mochten er nog eventuele kilometerkosten gemaakt worden dan kunnen deze ook gerekend worden. Het is ook mogelijk om alleen een ontruimingsplattegrond laten maken.
Onze werkwijze
Wij maken voor u een persoonlijke offerte naar gelang uw wensen zijn. Wanneer u akkoord bent met onze offerte, maken wij een concept ontruimingsplan voor u op. Dit doen we door middel van de door u vooraf verstrekte informatie.
Na het opstellen van het concept komt één van onze adviseurs bij u op locatie het plan doorspreken. Wij lopen ook uw huidige situatie door om te bepalen of we niets vergeten zijn.
Alle verzamelde informatie vanuit ons gesprek en de inventarisatie wordt verwerkt in het definitieve ontruimingsplan.
Na goedkeuring van het definitieve ontruimingsplan zullen we de digitale versie in pdf en indien gewenst de uitgeprinte versie naar u toesturen. Wij leveren de uitgeprinte versie aan in een A4-map.
Wat staat er in een ontruimingsplan?
Medewerkers en bezoekers moeten volgens door de bedrijfshulpverlening volgens bepaalde procedures op een juiste manier geïnformeerd worden bij een calamiteit. Al deze verschillende procedures zijn vindbaar in het ontruimingsplan net als informatie over het gebouw, de gebruiksfunctie, installatiegegevens, organisatiegegevens en de ontruimingsplattegronden met alle nooduitgangen, brandblusmiddelen, veiligheidsmiddelen en brandmeldinstallatie.
In het ontruimingsplan staat bijvoorbeeld ook beschreven hoe de bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV-organisatie) en de externe hulpdiensten wordt gealarmeerd. Externe hulpdiensten zijn bijvoorbeeld brandweer, politie, ambulance, maar kan ook uw huisarts of de gemeente zijn.
Ontruimingsplan zelf maken
Het is geen verplichting om een ontruimingsplan te laten opstellen door een specialist. Om de kosten te besparen kiest men soms voor om zelf een ontruimingsplan te maken. Hoewel het geen verplichting is, moet het plan wel voldoen aan de regelgeving, eisen en wetten die hiervoor gelden. Deze staan ook beschreven in dit artikel.
Het ontruimingsplan of vluchtplan voor thuis of op uw werk kan bijvoorbeeld nodig zijn bij brand, een overstroming of een ongeval. Denkt u bij het maken en schrijven van een ontruimingsplan of vluchtplan ook aan de ontruimingsplattegronden?
Om een ontruimingsplan zelf te maken is dus wel genoeg kennis en kunde nodig om aan alle normen en verplichtingen te voldoen. Het bespaart wel de kosten van een specialist maar het is zeker niet gratis. Zo zijn er NEN-normen nodig om onder andere het ontruimingsplattegrond te maken die los gekocht dienen te worden op NEN.nl. Bovendien bestaan deze normen uit veel pagina’s wat veel tijd kosten om in te lezen. Alleen deze normen kosten al honderden euro’s om te kopen waardoor het verschil om een ontruimingsplaten te laten maken of zelf maken wel een stuk kleiner wordt. Hou ook altijd rekening mee dat bij zelf maken er ook een hoger risico is op afwijkingen. Indien dit ten tijde van calamiteiten of tijdens de controle geconstateerd wordt, is de eigenaar verantwoordelijk.
Veelgestelde vragen:
Vraag vrijblijvend uw offerte aan.
U kunt contact opnemen via ons telefoonnummer: 085 760 7552. Of u kunt het onderstaande formulier invullen dan nemen we z.s.m. contact met u op!